Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ľubovniansky hrad: Nové WC po 300 rokoch

Správca hradu Dalibor Mikulík: Na prízemí je moderné WC, na poschodí primitívne zo 17. storočia. Zobraziť galériu (4)
Správca hradu Dalibor Mikulík: Na prízemí je moderné WC, na poschodí primitívne zo 17. storočia. (Zdroj: Nový Čas)

STARÁ ĽUBOVŇA - Ľubovniansky hrad sa po neuveriteľných 300 rokoch dočkal nových toaliet. Od polovice 17. storočia až do súčasnosti boli jediným WC na hrade záchodové diery v skalných hradbách. Zmena nastala až v tomto roku, keď na hrade konečne vybudovali moderné splachovacie záchody.

Hrad, ktorý je dominantou mesta Stará Ľubovňa, potreboval splachovacie záchody ako soľ. Doteraz tam mali len diery vysekané v hradbách, ktoré používali ešte hradní strážcovia pred 300 rokmi. Nových sa návštevníci hradu dočkali až teraz. "Turisti neboli príliš nadšení, keď sa vytrmácali hore na hrad a potom nemali kde vykonať svoju biologickú potrebu," hovorí správca hradu Dalibor Mikulík.

Kultúrna pamiatka patrí k piatim najnavštevovanejším hradom na Slovensku. "Boli sme poslední z hradov, kde toalety chýbali. Príčina bola v peniazoch," posťažoval sa D. Mikulík, ktorý dodal, že zriadenie moderných toaliet na hrade požadovali aj hygienici. Viac ako päť miliónov korún potrebných na ich postavenie zabezpečil Prešovský samosprávny kraj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu