Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA vynechali Slovákov: Víza zostanú!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Zrušenia víz do USA sa nedočkáme zrejme ani tento rok! Týždenník European Voice totiž zverejnil zoznam šiestich krajín Európskej únie, ktoré by Američania mali zaradiť do bezvízového programu. Slovensko však napriek viacerým splneným požiadavkám zo strany USA na spomínanom zozname nie je!

Najdôležitejšie kritérium na vstup do USA bez víz je počet zamietnutých žiadostí o víza. USA zvýšili hranicu z troch na desať percent, no naša krajina má nateraz 12 percent. "Slovensko je na dobrej ceste, lebo dve percentá sa dajú rýchlo zredukovať. Možno aj v priebehu roka," povedal Novému Času Ivo Samson zo Spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Susedné Poľsko má hodnotu zamietnutých žiadostí až 38 percent, takže s vízami si určite pocestujú ešte niekoľko rokov. Našim ďalším susedom Česku a Maďarsku budú pravdepodobne dvere do USA otvorené. Medzi vyvolených sa dostali, hoci ich občania nedisponujú modernými pasmi s biometrickými údajmi. O tie môžu Slováci požiadať už od januára. "Biometrické pasy sú jednou z podmienok. Americký senátor ich dokonca označil za vstupenku do USA. Je však potrebné splniť aj ďalšie kritériá," uviedol hovorca vnútra Erik Tomáš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu