Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko berie na vedomie vyhlásenie Kosova, zatiaľ neuvažuje o uznaní

Ján Kubiš na mimoriadnej tlačovej konferencii.
Ján Kubiš na mimoriadnej tlačovej konferencii. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko zatiaľ neuvažuje o uznaní nezávislosti Kosova. Na dnešnej mimoriadnej tlačovej konferencii to potvrdil minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš.

Slovensko bude podľa jeho slov zatiaľ pozorne sledovať ďalší vývoj v Kosove a regióne, ako aj postup medzinárodného spoločenstva. Po vyhodnotení situácie sa rozhodne, ako bude Slovensko postupovať ďalej.

Kosovský parlament dnes na mimoriadnej schôdzi napriek nesúhlasu Moskvy a Belehradu jednostranne vyhlásil nezávislosť od Srbska. Parlament schválil deklaráciu, ktorou sa Kosovo oficiálne vyhlasuje za samostatný štát. Deklaráciu podpísal prezident Fatmir Sejdiu, premiér Hashim Thaci a predseda parlamentu Jakup Krasniqi.

Kubiš konštatoval, Slovensko by mohlo zaujať postoj voči Kosovu zhruba do 120 dní - počas plánovaného prechodného obdobia, kedy by dochádzalo k odovzdávaniu právomocí zo strany OSN na misiu EÚ a kosovské úrady.

Kubiš bude viesť slovenskú delegáciu na pravidelnom zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti a vonkajšie vzťahy EÚ, ktoré sa uskutoční v Bruseli v dňoch 18. - 19. februára. "Som veľmi rád, že sa stretávajú ministri zahraničných vecí deň po tomto kroku. Myslím si, že EÚ musí zaujať stanovisko. Musí byť také, aby prispelo k stabilite a pokojnému vývoju situácie v Kosove a v celom regióne," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Predpokladá, že EÚ v pondelok 18. februára vezme na vedomie akt vyhlásenia nezávislosti Kosova. "Budeme diskutovať aj o tom, čo odznelo vo vystúpeniach vrcholných predstaviteľov Kosova, k čomu sa zaviazali a možno k tomu prijmeme určité stanoviská," povedal. Podľa neho z diskusie ministrov nepochybne vyjdú aj určité zhodné závery.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu