Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žlté školské autobusy jazdiť nebudú

(Zdroj: SITA)

Bratislava - Špeciálne žlté školské autobusy sa na Slovensku zatiaľ nerozbehnú.

Parlament dnes odmietol návrh opozičného poslanca a bývalého ministra školstva Martina Fronca (KDH), ktorý chcel, aby takúto dopravu pre žiakov a študentov podporoval štát. Predlohu nepodporili koaliční poslanci. 

Fronc tvrdil, že štátom dotované autobusy by pomohli najmä malým obciam vyriešiť problém s dopravou detí do školy. Počítal s tým, že štát bude prispievať samosprávam počas piatich rokov na kúpu autobusu sumou najviac do dvoch tretín nákladov. Obce by potom žlté autobusy na cestách samé prevádzkovali a mohli by od žiakov vyberať v obmedzenom rozsahu aj cestovné. 

Zo štátneho rozpočtu malo na kúpu vozidiel ísť každý rok 200 miliónov korún. Systém mal začať fungovať od budúceho roka. 

Fronc chcel školské autobusy spustiť ešte ako minister, napokon to však už pred odchodom KDH z koalície pod vedením vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu nestihol. Poslancovi to dnes vyčítali jeho koaliční kolegovia. "Pán poslanec Fronc mal v minulosti dostatok času, aby tú iniciatívu realizoval," poznamenala Oľga Nachtmannová zo Smeru-SD. 

Niektoré samosprávy už v minulosti školské autobusy zriadili z vlastných zdrojov. Fronc však argumentoval, že si to mohli dovoliť len väčšie mestá s dostatkom peňazí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu