Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zošrotujú Vám vo Veľkej Británii za priestupok auto?!

Irena Belohorská
Irena Belohorská

Bratislava - Dňa 30. júna 2008 zorganizovala v Bratislave poslankyňa Európskeho parlamentu Irena Belohorská tlačovú konferenciu, na ktorej upozornia na problém slovenského občana legálne pracujúceho vo Veľkej Británii, ktorému za priestupok hrozilo zošrotovanie auta.

Nášmu občanovi bolo pri cestnej kontrole hrubým spôsobom svojvoľne zabavené auto príslušníkom britskej polície, bez udania dôvodu, bez možnosti prístupu k tlmočníkovi a bez vydania oficiálneho dokladu o zabavení, čo europoslankyňa Belohorská tvrdo odsúdila a označila za prejav xenofóbneho správania sa k občanovi východoeurópskej krajiny.

Údajným dôvodom na takýto postup príslušníka britskej polície bolo nadobudnutie účinnosti /1. apríla 2008/ nového zákona, ktorý stanovuje povinnosť cudzincom prihláseným na pobyt, resp. pracujúcim vo Veľkej Británii viac ako 6 mesiacov, preregistrovať svoje vozidlá na britské ŠPZ.

Nerešpektovanie tejto povinnosti zákon sankcionuje zošrotovaním alebo predajom vozidla, ak nebude do 14 dní od zabavenia uzatvorená britská poistka zodpovednosti za škodu a vozidlo preregistrované na britské ŠPZ. Podľa Ireny Belohorskej ide o neadekvátnu sankciu na čin, ktorý možno označiť za priestupok a mal by byť trestaný maximálne pokutou.

Pri riešení prípadu pána Kmeca sa navyše ukázalo, že britská polícia mala problémy s rešpektovaním takých štandardných dokumentov ako je medzinárodné poistenie auta /tzv. zelená karta/, či technický preukaz vydaný slovenskými štátnymi orgánmi.

Vďaka veľkému úsiliu kancelárie europoslankyne Belohorskej a viacerých poslancov EP za Veľkú Britániu bolo napokon auto p. Kmeca uvoľnené, ale s tým, že musí byť v priebehu 14 dní vyvezené za hranice Veľkej Británie.

Europoslankyňa Belohorská preto odporúča slovenským občanom, ktorí zvažujú pracovať dlhšiu dobu na území Veľkej Británie a chcú si tam vziať aj svoje osobné vozidlo, aby to zvážili, a aby sa dôkladne informovali na všetky otázky ohľadne poistenia automobilov, prípadne povinnosti preregistrovať auto na britské ŠPZ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu