Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vysoké Tatry: Piatková víchrica zničila tatranský les

VYSOKÉ TATRY – Víchrica, ktorá sa v piatok prehnala cez Vysoké Tatry, spôsobila obrovské materiálne škody.

Vo Vysokých Tatrách doslova zmizol les. Od Podbanského až po Tatranskú Kotlinu je približne tri kilometre široký pás zdevastovaného lesa.

Podľa Milana Koreňa zo Štátnych lesov TANAP-u, za obeť padlo dva až tri milióny kubíkov dreva. Podľa niektorých odhadov až do päť miliónov. Škody na lesnom poraste sa podľa Koreňa budú vyčísľovať v miliardách.

Vysoké Tatry, tak ako sme ich doteraz poznali, už neexistujú. Tatry ponúkajú úplne nový obraz. Väčšina ľudí hovorí o katastrofe, akú dosiaľ Tatry nezažili. Víchrica si vyžiadala aj jednu ľudskú obeť.

Z Popradu je jasne viditeľný pás zničeného lesa. Zdola je vidieť úplne všetky tatranské osady. Rovnako je to aj z pohľadu z Vysokých Tatier do doliny.

Víchrica v Tatrách trvala približne od 15:30 do 20:00. Vo vzduchu lietali strechy, stromy, konáre, dopravné značky a odnášalo ich desiatky až stovky metrov. Stromy padali ako domino. Mesto Vysoké Tatry sa zmenilo na mesačnú krajinu.

Mesto Vysoké Tatry zriadilo v banke Dexia osobitné konto - Na obnovu Vysokých Tatier, č.ú.: 1670490007/5600, kde možno prispieť na obnovu Vysokých Tatier.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu