Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Liška: Profesionalizácia armády by sa mohla urýchliť

Juraj Liška
Juraj Liška

BRATISLAVA - Proces profesionalizácie slovenských ozbrojených síl sa možno skráti. "Je pravdou, že podľa dlhodobých plánov by sa mala profesionalizácia ukončiť do konca roku 2006, je aj pravdou to, že sme si dali vypracovať štúdie, podľa ktorých by sa tento proces dal skrátiť o niekoľko mesiacov," povedal pre agentúru SITA minister obrany Juraj Liška, ktorý je presvedčený, že sa to podarí.

Podľa neho je najmenší problém v nábore osôb. "Máme už dostatočnú zásobu ľudí, ktorí sa do ozbrojených síl hlásia," povedal a dodal, že problém bude skôr finančný. Tým, že sa skráti čas, armáda bude musieť zabezpečiť činnosti, ktoré momentálne vykonávajú vojaci základnej služby.

„Toto v budúcnosti budú zabezpečovať súkromné firmy, či už to je pranie bielizne alebo zabezpečovanie stravy,“ povedal. Na chránenie objektov sa pritom rezort rozhodol zriadiť vlastnú agentúru, čo bude lacnejšie a ušetrí nám niekoľko stoviek miliónov korún ročne. Pozitívne smerovanie si minister sľubuje aj od nového náčelníka Generálneho štábu OS SR Ľubomíra Bulíka, ktorý sa podieľal na príprave strategických dokumentov.

"Sám je presvedčený, že sa reformné kroky podarí zvládnuť," dodal minister. Šéf rezortu predpokladá, že "z kraja budúceho roka schválime záväzné dokumenty týkajúce sa aktualizácie Modelu 2010 na Model 2015.“ S tým súvisí aj schválenie nového zákona o službe profesionálnych vojakov, kde má rezort niekoľkomesačný sklz, keďže vládni legislatívci zákon vrátili na prepracovanie. Plánovaný termín účinnosti zákona od 1. apríla sa zrejme nepodarí splniť, podľa ministra by sa to však malo stihnúť v priebehu prvého polroka.

V uplynulých týždňoch sa v rezorte začal vnútorný audit. Podľa Lišku je dobré, že sa vôbec začal. Ukazuje sa, že k zmenám nedôjde len na úrovni ministerstva a GŠ, ale aj veliteľstiev a nižších zložiek. „Mojím cieľom je, aby vojaci sa zaoberali skutočne tým, čím sa majú a ostatné robili civilné osoby,“ zdôraznil. Minister si tiež myslí, že schválené prostriedky v štátnom rozpočte budú stačiť na to, aby rezort plnil záväzky, ktoré voči NATO prijal. OS SR nebudú mať problém, že by prostriedkov bolo veľmi málo, na druhej strane "nehovorím, že by ich bol prebytok".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu