Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šumavou sa prehnalo tornádo

Rotujúci vír lámal na niektorých miestach v obci stromy ako zápalky. Zobraziť galériu (3)
Rotujúci vír lámal na niektorých miestach v obci stromy ako zápalky. (Zdroj: Blesk.cz)

PRAHA - Dedinkou Zbytiny na Šumave sa prehnalo ničivé tornádo. Pustošilo všetko, čo mu stálo v ceste. Bralo strechy, stromy lámalo ako zápalky.

Peklo na zemi zažil v noci Jindřich Dohnal (44) so svojou rodinou: "Bol to taký hukot, ako keď po železničnom moste prechádza 50 vagónov naložených kameňmi," opísal svoje pocity otec rodiny, ktorému veterný vír doslova zobral strechu nad hlavou. "O štvrtej v noci ma prebudilo chvenie, barak sa triasol. Cítil som tlak v ušiach, všade okolo sa blýskalo. Vo svetle bleskov som videl vzduchový lievik, ktorý sa náhle objavil. Bola to zmes krúpov, nečistôt a konárov."

V dome v tú chvíľu boli štyria dospelí a dve malé deti. "Myslela som si, že je koniec sveta, že prišlo zemetrasenie. Deti dostali šok, musela som im dať prášky na ukľudnenie," poznamenala Dohnalova priateľkyňa Marie Kolínková (44).

Veterný vír pustošil v obci s tromi stovkami obyvateľov hneď na niekoľkých miestach. Veľké škody napáchal hlavne na budovách Českých lesov. Kalamita, ktorá trvala 20 minút, má na svojom konte i pováľané náhrobky na cintoríne, pretrhané elektrické vedenie a vyhorenú trafostanicu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu