Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Paľo Barabáš: Návraty domov sú na expedíciách najkrajšie

Pavol Barabáš Zobraziť galériu (4)
Pavol Barabáš

Druhý festivalový deň MFF v bratislavskom Auparku patril premiére dvoch nových filmov dokumentaristu Pavla Barabáša. V rámci sekcie Slovenské filmy boli na festivale uvedené snímky Neznáma Antarktída a Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase.

Premiérové predstavenie, ktoré uviedol autor osobne, bolo beznádejne vypredané.

Film Neznáma Antarktída vznikol počas expedície polárnika Petra Valušiaka a jeho priateľov naprieč ľadovým kontinentom našej planéty. Pavol Barabáš zaznamenal výpravu, ktorú podnikol Valušiak spolu s trojicou Čechov - cestovateľom Rudom Švaříčkom a himalájistami Vladimírom Noskom a Zdenkom Hrubým.

Druhá snímka Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase je filmom o zodpovednosti za zachovanie tatranskej divočiny, ktorá by tu mala zostať aj pre budúce generácie.

Barabáš má na konte nielen množstvo dokumentárnych filmov, ale aj obrovský počet ocenení za tvorbu. Len film Amazonia Vertical získal od svojej premiéry na mnohých festivaloch a prehliadkach na piatich kontinentoch sveta neuveriteľných 30 cien!

k2studio.sk

Rozhovor

10:14:44 - otázka od: lubica dobry den, mam velmi rada Vase filmy, casto po ich videni mam chut vsetko to vyskusat na vlasnej kozi. klobuk dole pred Vasou pracou. viem, ze obcas chodievate do starej turej, na dubnik. da sa s Vami niekedy stretnut osobne? Dobrý deň, je to ako stretnutie s medveďom, ked chodíte často do hôr, tak sa určite stretneme.:)

10:14:44 - otázka od: nitramus hlavne by som Vam rad zlozil svoju poklonu za to co robite,pretoze urcite nielen mne splnate dobrodruzne predstavy,ktore mam a ktore mozem takmer realne prezit s Vami. Ale chcel by som sa opytat,kde by sa dali zakupit vsetky Vase filmy,nakolko niektore uz mam,ale rad by som mal celu kolekciu. Dakujem a vela sil do dalsich vyprav Všetky filmy na DVD môžete dostať na dobierku cez www.k2studio.sk. Dokonca už vyšlo aj DVD Tepuy s množstvom bonusom, ktoré sú práve o nakrúcaní týchto mojich filmov.

10:14:44 - otázka od: Filip Roháček Dobrý deň, Vaše filmy sú úžasné. Niekedy sa cítim ako keby som na tých miestach skutočne bol... i keď... no kvalita televízora robí svoje... Na čom aktuálne pracujete, na čo sa môžeme tešiť? Ďakujem Teraz dokončujem film o výstupe na najvyššiu horu Novej Guiney Castensz Pyramid, ide o dobrodružný príbeh a končí dosť šokujúco.

10:14:44 - otázka od: Lubos Zdravim pan Barabas. Nepohravali ste sa s myslienkou vydat Vase filmy v HD formate? Pozriet si film takehoto razu na BLU-RAY formate je predsa uplne iny zazitok. Dakujem Posledné filmy točím v kvalite HD, práve pripravujeme technológie ako urobiť prvý slovenský BLU-RAY disk s filmom Tepuy, takisto pripravujeme distribúciu filmu Neznáma Antarktída touto technológiou do kín. Už máte BLU-RAY prehrávač???:))

10:14:44 - otázka od: Ružena Šustová Dobry den pan Barabas. Namiesto otazky iba velke podakovanie. Pred par rokmi som citala v casopise clanok, v ktorom ste rozpravali o Vysokych Tatrach. Bolo to najkrajsie rozprvanie, ktore som kedy citala. Odvtedy som sa zacala zaujimat o Vasu cinnost. Ste Velky clovek - po kazdej stranke. Prajem Vam - bez vzletnych slov - vsetko naj. Vasa fanusicka Ruzenka Dakujem:)

10:14:44 - otázka od: Jano Dobry den, velmi rad sledujem Vase filmy, na stranke som postrehol, ze ste boli v Mongolsku, mate v plane spracovat dokument z tejto cesty? Áno, chystám dokument. Teraz študujem historickú literatúru a úplne ma uchvátil životopis Džingischána. Bol to naozaj veľký človek v dejinách sveta, ktorého históriu stovky rokov potierali všetky národy sveta. Doporučujem si prečítať čím dokázať obohatiť a posúnúť ľudstvo v histórii míľovými krokmi dopredu. Veľmi sa teším na dokument z krajiny nomádov.

10:17:13 - otázka od: stefan dobry den,nedavno som cital o vasej ceste po mongolsku aj s vasim synom,nebolo to pre neho narocne? Chodili sme na najvyššie kopce, splavovali nesplavené rieky, ale čo ho najviac očarilo, boli stretnutia s nomádskymi Kazachmi, čo asi pre mladého človeka (18 rokov) bol najsilnejší zážitok. Títo ľudia v horách vás nezištne pozvú do svojich jurt, ponúknu vám všetko, čo majú. Tak funguje jednoduchý svet horských ľudí, kde si ľudia musia navzájom pomáhať, lebo oni zas čakajú, že keď niekam pôjdu, že sa tam o nich postarajú iní ľudia.

10:19:17 - otázka od: lucia Zdravím Vás pán Barabáš, vaše dokumenty sú neskutočne poeticky skutočné! Človek má pocit, že je s Vami na dannom mieste, cíti atmosféru navôkol, zvyšuje sa mu napätím tep, vylúdi mu to nejeden úžas na tvári, úsmev na perách... Máte nesmierny dar pozorovateľa, klobúk dolu... Mimochodom, som "tatranka" :-), momentálne však žijúca&pracujúca v BA ..váš dokument "Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase" som zatiaľ bohužial videla len ako uputávku, bolo by možné si tento dokument zakúpiť v dohľadnej dobe aj na DVD nosiči? Pekný zvyšok tvorivej práce želám :-) DVD Vysoké Tatry - Divočina zamrznutá v čase pripravujeme na jar budúceho roku a bude s mnohými zaujímavosťami o tom ako vznikal tento film. Už sa aj ja na to DVD veľmi teším.

10:20:41 - otázka od: kuko pozdravujem vás, ktorá krajina je váša najobľúbenejšia? Slovensko! Čím viac cestujem, tým si viac vážim hodnoty, ktoré na Slovensku máme. Častokrát si uvedomíme hodnotu niečoho, až keď nám to chýba.

10:20:59 - otázka od: zora dobry den chcem sa opytat ci ste bol v tasmanii? co odporucate aky trek? Nebol som.

10:21:26 - otázka od: Lubos Velmi ste ma potesil. V akom casovom horizonte myslite, ze sa Vam to podari zrealizovat? A ano som vlastnikom Blu-Ray prehravaca. Dakujem Tak, pre vás to urobím čo najskôr:)))

10:22:40 - otázka od: Marián Som spod Nízkych Tatier a hory sú mojim druhým domovom. Aj vám dodávajú energiu? Určite....plánujete nejaké premietanie na Kosodrevine? Má to svoje čaro - pozerať von veľkými oknami, alebo na plátno a preciťovať rovnaké pocity.... Na Kosodrevine som robil už viacero premietaní, takže nie je vylúčené, že budú aj ďalšie. Večery na Kosodrevine dávajú tiež človeku zvláštnu energiu:)))))

10:23:31 - otázka od: zuza Dobry den pan Barabas, mate aj na Slovensku Vase oblubene miesto/ mesto? Sú to všetky "veľké" pohoria na Slovensku. Najčastejšie chodím do Tatier, mám tam veľa priateľov...

10:26:45 - otázka od: Lich dobry den , na zaciatok chcem povedat ze si vas vazim ako cestovatela a cloveka. davate ludom novy pohlad na zem a ludi.Dakujem. chcem sa opytat mate nieco nove rozpracovane ? ako si vyberate ludi do svojho teamu? ako by som ja obycajny clovek pohom vam pomoct a prilozit "ruku k dielu " okrem nakupu vasich DVD? Ako by som mohol dostat kontakt priamo nas vas ak by som potreboval v niecom poradit ? Moja tvorba je o mojich priateľoch, ktorí sú veľmi nenápadní, obyčajní ľudia, ktorí majú úžasnú vlastnosť - milujú prírodu, dobrodružstvo a ja som rád, že o nich môžem robiť filmy. O ich vťahu k prírode sa dozvedia prostredníctvom DVD aj ostatní ľudia. Kamaráti ma nahovárajú na nové akcie, ale ja o nich nerád hovorím dopredu. Naozaj stačí, keď si kúpite DVD a obdarujete nejakého priateľa, na zadnej strane DVD nájdete kontakt k nám do štúdia.:)

10:27:26 - otázka od: Pavol Kardoš Kedy bude k videniu film natočený v Mesačnom tieni? Film Mesačný tieň je bonusovým filmom k DvD Tepuy. Je tam dokonca aj mapa objavených častí jaskyne.

10:29:04 - otázka od: Martin Bohunicky ahoj Palo velmi sa mi pacia tvoja praca, chcem sa ta opytat co planujes filmovat v najblizsej dobe. Nerozmyslal si nad dokumentom o skalolezectve na slovensku? Námetov a nápadov je naozaj veľa, dokončujem tri filmy z ciest, na ktorých som bol, tak som si povedal, že sa do ničoho nového zatiaľ nepustím.

10:30:47 - otázka od: klikk-klakk Čo vám chýbalo najviac na Južnom póle? Južný pól sme nedosiahli... snáď sa to Peťovi Valušiakovi podarí na budúci rok. Držme mu palce.

10:31:49 - otázka od: alena dobry den, vase novy film Amazonia Vertical je uz mozne kupit v DVD predajniach? lebo v celej Bratislave ho nie je dostat:( hmm...v tomto máme rezervy, ale v k2studiu ho urcite kúpite, prípadne vám ho pošleme na dobierku.

10:32:36 - otázka od: eva Dobrý deň, odvádzate stopercentnú fantastickú robotu, ale teraz nejdem chváliť Vás. Prosím len jednou vetou: ako sa majú Vaše sestry? Jarka bola moja spolužiacka a nemám na ňu žiadny kontakt. Ďakujem a želám do ďalšieho života dobré nohy a oči, aby sme sa o svete dozvedeli este viac. p.s. pamatám si Váš ako malého predškoláka :-) Sestry sa majú dobre a ja som už trošku vyrástol:)

10:32:52 - otázka od: hanka vďaka, pali, za váš šarm a skromnosť pri vašej popularite. prajem vám veľa šťastia na vašej ceste životom. Ďakujem:)

10:35:55 - otázka od: lenka Dobry den, chcela by som Vam vyjadrit obdiv nad Vasou pracou, Vasou vydrzou, Vasimi cestami a samozrejme aj nad Vasimi skvelymi filmami. Mozno by bolo este zaujimavejsie zazit nejaku besedu,alebo diskusiu, kde by ste odpovedali na otazky. Chcem sa len spytat, ze ci ste niekedy pri svojich cestach mali taky riadny strach z niecoho, a ak hej kedy a z coho to bolo? dakujem L. Veľmi som sa bál keď som bol na Orave v krčme :)) Dostal som tam kedysi počas školy aj päsťou, ale Oravu mám stále najradšej, lebo sú tam ľudia blízki môjmu naturelu.

10:37:51 - otázka od: martina Vyjadrujem uznanie Vašej práci. Kvalitné dokumenty, prinášajúce pozitívne myšlienky. Navrhujem spracovať propagačný dokument o Slovensku, ktorý by sa vysielal na satelitných programoch. Urobili sme film Vysoké Tatry - Divočina zamrznutá v čase, ktorý rakúska tv predala do 50 štátov, ale slovenské tv o to zatiaľ záujem nemajú. Oni budú radšej ponúkať CSI seriály:))

10:41:04 - otázka od: Danka Necítite únsvu z ciest , ak áno kde "nabíjate baterky" Prajem veľa úspechov do ďaľšej práce Dana Veľa dní a mesiacov strávim zavretý v štúdiu, tvorba tých filmov ma zvyčajne vždy pohltí a vlastne každá expedícia je útekom pred novými technológiami a pokusom urobiť si poriadok vo vlastných hodnotách. Sú expedície, ktoré vás úžasne dobijú (napr. Amazonia Vertical, Antarktída) ale i také, z ktorých som sa musel dlho zotavovať - Pururambo, Tepuy.

10:42:00 - otázka od: gabo Chcem vam len povedat ze tocite skvele dokumenty, na Tepuy sme boli s priatelkou v kine a doslova nas uchvatil. Bude film neznama Antarktida v kinach v beznej produkcii? Pripravujeme tento projekt aj do kín, práve teraz sa dohadujeme na distribúcii.

10:42:21 - otázka od: Substance242 Diky za super filmy, zatial mam z novin 80 metrov pod vrcholom a xy dni v zajati ladu, bohovske. A tesim sa na Mustanga, kolega spominal ze je to super. Tak dobre svetlo aj nadalej. :-) Ďakujem pekne:)

10:44:55 - otázka od: Jozef Konečný Som Váš priaznivec - poznám takmer všetky filmy. Aké sú Vaše pocity a myšlienky pri návratoch? Všeko dobré Jozef Na expedíciách sú naozaj najkrajšie návraty domov. Pamätám si, keď som sa vrátil z Novej Guiney išiel som na hrebeň Nízkych Tatier a na Prašivej som sa normálne rozplakal, že žijem v takej krásnej krajine.

10:48:08 - otázka od: marian Ked ste este tu, rad by som sa spytal, vo vacsine filmov co nakrucate navstevujete nezname a necivilizovane krajiny na Zemi, ktorych je stale menej a menej, netrapi Vas to tak troska ci takymto sposobom neprinasate civilizaciu tam kde nepatri...?? Našim krédom je nezanechať po sebe žiadne stopy, aby ktokoľvek príde po vás mal pocit, že je prvý. Nenašiel som expedíciu, ktorá na základe mojich filmov by navštívila danú krajinu, skôr to bolo opačne.

10:48:08 - otázka od: A.Fabry Dobry den. Chcem sa opytat ci sa v buducnosti nechystate urobit nejaky film o krasnych slovenskych hradoch - zrucaninach aj o tych menej znamych zasadenych do nadhernych lokalit prirody zasluzili by si to dakujem a vela dalsich uspechov Robil som film Putovanie Slovenskom, ktorý by sme chceli vydať aj na DVD. Je to skrátka o Slovensku, ako ho mám rád.

10:49:30 - otázka od: Marian Ake je to byt niekde na konci sveta a stretnut sa tvarou tvar smrti a svojmu strachu, hlavne ked sa nieco "pokazi" a stane sa nejaka nehoda, fascinuje Vas to alebo tie okamihy beriete ako to co "musite" nejak prezit...?? Ono to možno v tých filmoch vyzerá dramaticky, lebo sú to pre diváka neznáme veci. V skutočnosti sú to také obyčajné výlety, kde poväčšinou vládne pohoda:)))

10:50:34 - otázka od: Miška Čo je podľa Vás tak fascinujúce na Tatrách? Pozrite si film Vysoké Tatry - Divočina zamrznutá v čase a pochopíte:) Nedá sa to opísať jednou vetou.

10:51:12 - otázka od: lea a ty si zasa kto?? Taký obyčajný človek, čo má rád prírodu:)

10:52:43 - otázka od: jozef Milujem hory , rád leziem v Tatrách. Som z Bratislavy ale cítim sa tu ako zajatec veľkomesta. Rád filmujem hory. Je to však rýdzo amatérske. Myslíte si že by sa dalo zúčastniť nejakého Vašeho natáčania na Slovensku ? ´DAKUJEM. Cítim to čo vy. Môžem sa zúčastniť ja vášho nakrúcania?:) Ono to asi veľký rozdiel nebude:)

10:54:52 - otázka od: Dada Všetky tieto maily napovedajú, že ste úžasný človek vzácneho formátu (ale to my, Vaši fanúšikovia už dávno vieme). Len na okraj by som sa Vás chcela spýtať, či sa pri tých Vašich expedíciách Vaša manželka o Vás nebojí. Aj keď určite máte svoje finty, ako sa vyhnúť nebezpečenstvu, ja by som sa veru bála! Manželka vie, že mám priateľov, ktorí na mňa dajú pozor. Väčšinou idem iba vyniesť "smeti":)))

10:55:32 - otázka od: lea ja moc prirodu nemusim..neni su lepsie bary??..tam stretnes ovela vacsie zvery Určite máte pravdu:)

10:57:42 - otázka od: Andrea Dobry den, drzim Vam velmi palce a velmi si vas vazim, Vase filmy sa dokonca stali aj ciastocnou naplnou Kurzu medzikulturalna psychologia, ktoreho som sa zucastnila na nasej Univerzite.Ako vnima vase stretnutia sa smrtou Vasa rodina? Našťastie, s takýmto niečím som sa ešte nestretol. Človek prírody žije intuíciou a má zmysel odhadnúť čo sa môže v najbližších chvíľach stať. Nebezpečenstvo nikto z nás určite nevyhľadáva, skôr naopak. Pokladám sa za veľmi opatrného človeka.

10:59:49 - otázka od: jozef Môjho nákrúcania sa môže zúčastniť ktokoľvek. Myslím však že rozdiel je v tom že ja by sam sa mal od Vás čo naučiť. Tuším že Váš kameraman je pán Hulík ktorého taktiež pozdravujem. Kedysi som s ním prišiel do kontaktu ale vtedy som ešte nevedel o jeho práci. S pozdravom. Odovzdám. S Tomášom sme strávili 300 dní pri nakrúcaní prírody, ktorá nás naučila veľkej trpezlivosti. O tom je vlastne filmovanie v prírode. Na to nepotrebujete učiteľa:) Príroda je sama učiteľka.

11:00:39 - otázka od: marian Neplanujete niekededy v najblizsej dobe navstivit Akfiku, konkretne krajinu Kongo...?? Dnes som to práve cestou na tento rozhovor riešil:))

11:01:55 - otázka od: Viera Mrosková Dobrý deň, p. Barabáš, vedeli by sme si film o Vysokých Tatrách-Divočina zamrznutá v čase pozrieť aj inde ako na festivale? Ďakujem a veľa šťastia! Viera Mrosková Pôjde to určite na mnohých festivaloch s touto tematikou, na DVD a verím, že to uvidia aj diváci v TV na Slovensku.

11:04:18 - otázka od: Viera Dobry den,aj ja patrim k Vasim obdivovatelom,hoci uz mam tych rockov podstatne viac.Dakujem za vsetky krasne filmy,ktore mi priblizili take miesta,o ktorych som casto ani nepocula.Zaujimalo by ma,kde vznikla Vasa fotografia,ktora je pripojena v Bleskovkach ku sprave o Vasim dnesnych online odpovediach?Prajem vsetko najlepsie aj ku bliziacim sa Vianociam a vela zdravia do noveho roku Ďakujem:) Foto je z filmu Pururambo, ktorý vznikol na Novej Guiney, kde bolo 40 stupňov a mal som toho už dosť, lebo na mňa mieril domorodec pred pár minútami šípom:)

11:04:57 - otázka od: Mišo Horam Zdar! Mate rad cibulu? Radšej mám cesnak:) Ten nosím na expedície vo veľkom množstve:)

11:07:03 - otázka od: Táňa Ahoj Pali, My mestskí ľudia potrebujeme takých „Palinov“, aby sme nezabudli, že okrem stresu a zhonu existuje aj iný svet – svet hôr a prírody. Som srdcom „horalka“ a keď mám depku, pozriem si nejaký Tvoj film a už viem, že všetko ostatné sú maličkosti v porovnaní s obrovskými horami, snehom, ľadom a tak. Pri predstave, že niekde mrzne a fúka a prší a sneží som rada, že som v teple. Preto Ti ďakujem, že nám prinesieš atmosféru sveta domov. Prajem Ti, aby si v zdraví prežil ďalšie dobrodružstvá. Naša civilizácia si za posledné desaťročia začína stavať obrovský múr medzi človekom a prírodou. Kedysi sme poznali mená všetkých hviezd na oblohe, dnes keď sa to spýtam nejakého mladého človeka, tak na mňa vypleští oči, či som vadný..:)

11:08:03 - otázka od: Martin Geroč dobry den, ja chcem Palovi podakovat,lebo nam raz pomohol, ked sme v zime zisli a zapadli z cesty asi 10km pred Nitrou.Cesta bola nebezpecna,zladovatela a okolo nas preslo vela auta, ale nikoho nenapadlo zastavit/pomomoct nam/.Este raz DAKUJEM.Geri To sa človek naučí od prírodných (necivilizovaných) ľudí:)

11:08:30 - otázka od: janaaa preco mi neodpoviete aku pocuvate hudbuu:))) Odpoviem:)

11:09:49 - otázka od: peter Dobrý deň pán Barabáš.Velmi sa mi páčia Vaše dokumenty o celej našej zemeguli.čo si myslíte,kedy budete mat toho dosť,aby ste si trochu odpočinuli? Cez víkend som bol na Brnčalovej chate, takže už som odpočinutý.:)

11:12:47 - otázka od: peoboy chcem sa opýtať, či si projekty režírujete a striháte sám, alebo to outsourcujete na niekoho iného...do akej miery od-do sa podieľate na projektoch...? Dá sa povedať, že sú to autorské filmy. To znamená od scenára, réžiu, hrubého strihu, kamery to musíte zvládnuť sám. Skúšal som aj iné varianty, ale nie je jednoduché dať do filmu emóciu cez druhých ľudí, ktorí na expedícii neboli. Ale mám skvelých priateľov, ktorí mi s filmami pomôžu, či je to dramaturg, hudobník, či ďalší zvukári, ktorí sú taktiež dôležití, aby film mal výsledný tvar.

11:13:02 - otázka od: Janko Mrena Dufam, ze sa od Vas dockame este mnohych dokumentov .. Aj ja:)

11:15:05 - otázka od: Miška Nelákal by Vás svojou nadhernou prírodou aj Nový Zéland? Práve som mal ísť v januári z Nového Zélandu jachtou do Antarktídy pre Peťa Valušiaka. Našťastie sa akcia posunula na ďalší rok, Južný oceán je najbúrlivejšie more na svete, preto našťastie...:)))

11:16:37 - otázka od: janka posledny raz:) :) posledna otazka odomna...balila Vas na cestach nejaka sexi domorodkyna? Áno, preto tam chodím, najmä v Antarktíde to bolo divoké:)))

11:18:40 - otázka od: Marta Dobrý deň, obdivujem Vašu prácu, niektoré Vaše filmy na DVD aj vlastním, sú fantastické. Raz ste v jednej ankete na otázku "Čo považujete za osmy div sveta" odpovedali: "Obec Osturňa v Zamagurí". Žijem v Žiline, ale prázdniny v detstve som prežila práve tam u starých rodičov. Možem Vás tam niekedy stretnúť? Je to krásna obec, preto tam asi chodíte:) Môžme sa tam stretnúť. Poznáte to futbalové ihrisko na slovensko-poľských hraniciach?:)

11:20:17 - otázka od: Robert Zdravím Vás pan Barabáš, Vaše filmy poznám už naspamäť:)Súhlasím s Vami, že pocit v horách sa nedá opísať slovami, keď fúka vietor, prší alebo sneží, svieti slnko. Teším sa na to pokaždé, keď tam idem, či sú to Tatry, Fatra alebo Karpaty.je to niečo nádherné. Treba sa aspon pokúsiť ukázať toľudom v dnešnom konzumnom svete a Vy to robíte. Divočinu zamr. v čase som si pozrel na ORF (nie STV:( Prajem Vám veľa úspechov. Robert P.S. Je možné u Vás ešte zohnať Školu nakrúcania? Myslí, že by mi to pri nakrúcaní pomohlo. Vďaka. Bohužiaľ, Škola nakrúcania sa už vypredala. Myslím, že už vychovala dosť nasledovníkov, pravdepodobne však urobíme dotlač.

11:21:42 - otázka od: zdeno Dobry den chcel by som sa opytat na akom aute jazdite subaru forester, pretože je škarede:))

11:22:12 - otázka od: lada chcela by som ist s Vami. hocikam. zoberiete ma? Jasne, aj do Antarktídy:)

11:24:16 - otázka od: klikk-klakk Ako často nosíš oblek?? Každý rok:))))

11:26:16 - otázka od: Beata Dobrý deń pán Barabáš, zanedlho cestujem za svojim bratom Mirom do Colorada. Je to chlapec spod Chopka, vraj sa poznáte. Ako Vianočný darček mu chcem zobrať nejaké DVDz vašich ciest, dúfam, že sa mi ho podarí zohnať.Držim vám palce Pozdravujem a DVD o Tatrách by som mu rád venoval, aby si nezabudol kde má svoje korene. Nepoznám šťastného vysťahovalca...

11:28:18 - otázka od: silvia Chodia na Vaše výpravy aj ženy ? Aké máte s nimi skúsenosti ( myslím, čo sa týka výdrže chôdze a nie príliš veľkého pohodlia na cestách ? Na filme Omo - Cesta do praveku bola s nami Luciša, majsterka sveta v raftingu, ktorá urobila 22 zhybov na hrazde, to urobí aj máloktorý chlap. Nám šlo zas lepšie cikanie z raftu:))))

11:30:57 - otázka od: lubica pri Vasich cestach - nemavate problemy s vybavovanim povoleni? (napr. Venezuela) Kde Vám robili najväcsie problemy? ako to riesite? aj uplatky (napr. ostiepky)? Najjednoduchšie to je, keď o vás nikto nevie. Napríklad v Tatrách nakrúcam celý život a keď som to chcel zlegalizovať, trvali povolenia tri mesiace a muselo sa k tomu vyjadriť množstvo organizácií. Som asi jediný z mála, ktorý má oficiálne povolenie, ktoré som zatiaľ, samozrejme, nikomu neukázal. Ale takéto zákony platia aj všade v zahraničí. My chcem však prírode pomôcť, nie jej ublížiť.

11:34:37 - otázka od: martin glos Dobrý den, kedy dokončíte DVD Bhutan? Dakujem Film Bhután - Hľadanie šťastia bude o budhistickej krajine, ktorá si zachovala svoju kultúru vďaka tomu, že v tejto krajine žije dobrý kráľ. To je naozaj ideálna vláda pre krajinu. Dúfam, že na jar film dokončím. Na základe vašich otázok pozerám, že na tú jar som si toho naplánoval dosť:)))

11:34:50 - otázka od: Zuzana Dobrý deň p.Barabáš, máme niekoľko Vašich dokumentárnych filmov na DVD, určite si dokupime ešte ďalšie.Páči sa mi najviac to s akou láskou a úctou pristupujete k prírode, ľuďom a celému životu.Dávajte na seba pozor pri ďalšom nakrúcaní a želám veľa nápadov na ďalšie expedície. Teším sa na ďalší dokument. Zuzana Ďakujem veľmi pekne, Zuzka:)

11:36:34 - otázka od: andrej Zdravim. Zaujima ma, ako ste na tom zdravotne vy a vaši priatelia v suvislosti s malariou z výpravy na rieke Omo. Má to nejaké dôsledky dlhodobejšieho charakteru na vašu fyzickú kondíciu resp. životosprávu ? Maláriu som mal viackrát, nielen z Oma. Myslím, že je to v pohode, s Petrom Valušiakom sme mali antimalariká aj v Antarktíde:) Zatiaľ sa nám kondícia len zvyšuje a pijeme rovnako:)))

11:40:38 - otázka od: Pavol Vážim si Vašu prácu pretože ukazujete ludom z čoho vlastne pochádzame-z prírody a sú aj doležitejšie hodnoty ako peniaze a pretechnizovaná civilizácia,ked sme už pri peniazoch kto Vám financuje tieti velkolepé výpravy musí to byt finančne náročné máte nejakých sponzorov? Sú expedície, ktoré sú lacnejšie ako dovolenka v Chorvátsku. Spíte v stanoch, chodíte pešo, varíte si šošovicu, krúpy, ovsené vločky a v ďalekých krajinách väčšinou ani nemáte komu tie peniaze dať. Problémom býva akurát doprava. Potom nás pohltí príroda a tam je už fajn. Treba si nabaliť ruksak, vyraziť absorbovať všetky vnemy, ktoré svet ponúka, aby ste si uvedomili, že všetko vzácne máte doma:) Ďakujem za otázky a budem rád, keď pod vianočný stromček darujete svojim blízkym nejaké naše dvd, namiesto nejakej elektronickej hlúposti:)))) Verte, že nám tým naozaj pômôžete... Paľo

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu