Severský návštevník opäť na Slovensku

2006-11-23 14:49:00 |   |    | 

SLOVENSKO - S blížiacou sa zimou k nám v období jesenných mesiacov prilieta čoraz viac operených hostí. Vtáky prichádzajúce zo severu sa často vyznačujú podmanivým vzhľadom alebo spôsobom života.



 „Medzi elegantných a zaujímavých zástupcov severských operencov patria verejnosti dosiaľ menej známe potáplice. Hniezdia v Škandinávii, na Islande a v tundrovej oblasti Ruska.  V našich končinách je najhojnejším druhom potáplica severská. Je to vták veľkosti menšej husi, s výrazne končistým zobákom, pripomínajúcim známejšie  potápky. Niekoľko desiatok potáplic kažodoročne zimuje v rôznych končinách Slovenska, prípadne cez naše územie len prelieta počas jesennej i jarnej migrácie,“ informoval Marek Brinzík zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti.

Podobne ako napríklad kačice a čajky, i potáplice menia v priebehu roka svoj šat. Ten zimný je pomerne nenápadný, no počas jarnej migrácie môžme na niektorých jedincoch jeho pestrejšiu variáciu. Potáplica je vynikajúci plavec a potápač, dokáže sa ponoriť až do neuveriteľnej hĺbky 75 metrov a pod hladinou vydržia aj niekoľko minút.

Už po niekoľko rokov sú potáplice severské pravidelnými hosťmi aj na Bratislavských štrkoviskách. Pri troche šťastia ich v týchto dňoch môžeme pozorovať aj na známom bratislavskom Draždiaku, kde sa zdržujú už niekoľko týždňov.


Zdroj/autor: changenet, SOS

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa