Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kupujete slnečné okuliare? Vyberte si správne

Slnečných dní stále pribúda a naše oči si priam žiadajú slnečné okuliare. Pri ich výbere by ste však mali byť opatrní a do kúpy investovať radšej viac peňazí. Lacné modely sa totiž môžu nepriaznivo odraziť na zdraví vášho zraku. Podľa čoho si teda vybrať? Aké okuliare sa hodia na bežné nosenie či pobyt pri mori?

S príchodom leta sa trhoviská i ulice miest zapĺňajú stánkami s veľkým výberom slnečných okuliarov za skutočne nízke ceny. Šetrenie sa však v tomto prípade neoplatí, ide o investíciu do nášho zdravia, a preto by kvalita mala byť na prvom mieste.

Nielen doplnok
Aj keď pre mnohých sú slnečné okuliare len ďalším doplnkom do teplého počasia, mali by plniť svoju základnú funkciu – chrániť pred nebezpečným slnečným žiarením. Nedostatočná ochrana pred UV žiarením môže spôsobiť zákaly šošovky a iné komplikácie. Práve preto by sa výber nemal zakladať len na módnych trendoch. Najdôležitejšie preto je, aby ste svoju kúpu uskutočnili v špecializovaných predajniach s optikou, kde vám odborníci vedia poradiť, ktorý typ je pre vás najvhodnejším.

Dôležitý tvar
Najideálnejšie slnečné okuliare by mali oči chrániť i z oboch strán pred ultrafialovým žiarením. Zároveň by však pohľad cez ne mal byť príjemným. Mali by byť tiež ľahké, nerozbitné a musia dobre sedieť bez toho, aby tlačili. Ich váha by mala byť rovnomerne rozložená na nose i ušiach. Pri kúpe sa sústreďte i na to, aby boli dobre "vetrané", inak sa vám počas nosenia môžu zahmlievať.

Na hory či za športom
Ďalším kritériom výberu by mal byť ich účel. Závisí od toho, či ich budete potrebovať k moru, na lyžovačku alebo bežné nosenie. Podľa toho si vyberajte ich farbu. Okuliare by mali absorbovať dostatok slnečného svetla. To určuje kategória filtra. Informácia o ňom by sa mala nachádzať na nalepenom štítku. Filtre s označením 0 a 1 sa používajú v ochranných alebo imidžových okuliaroch. Bežné slnečné okuliare majú filter s označením 2 a 3. Filtre s označením 4 sú určené pre extrémne podmienky ako sú hory a more. Na šoférovanie sa napríklad odporúčajú okuliare z hnedého alebo sivého zafarbenia. Na výlet do hôr by ste teda bez okuliarov skutočne ísť nemali. Sfarbenie skiel okuliarov by malo byť tmavé, intenzita UV žiarenia je totiž omnoho vyššia.

Starostlivosť
Aby vám slnečné okuliare vydržali čo najdlhšie, mali by ste sa o ne čo najlepšie starať. Nezabudnite ich nosiť v ochrannom puzdre a čistiť špeciálnou priloženou handričkou. Ak vlastníte starší typ okuliarov a nie ste si istí, či vám poskytujú dostatočnú ochranu pred UV-žiarením, môžete si ich dať premerať u odborníka.

Farebné tónovanie skiel
Hnedé - je ideálne na šport vo voľnom prostredí či prírode, pôsobí upokojujúco
Zelené - redukuje viditeľné svetlo bez toho, aby znižovalo jasné videnie, hodí sa na vodné športy
Žlté - vhodné na zamračené dni. Neodporúča sa na šoférovanie, mohlo by spôsobiť chyby pri vnímaní červenej či zelenej na semaforoch
Sivé - veľmi vhodné na použitie počas jazdy autom, prenáša svetlo pravidelne
Oranžové - zvyšuje kontrasty omnoho viac ako žlté, odporúča sa na použitie počas jazdy autom podvečer alebo počas hmly

Ultrafialové (UV) žiarenie
- je neviditeľná časť spektra elektromagnetického žiarenia slnka a nepriaznivo sa podieľa na urýchlenom starnutí a tvorbe rakoviny kože a poškodení zraku. Delí sa na:
- UV-C žiarenie - pohlcuje ho ozónová vrstva, zaniká v stratosfére a na Zem nedopadá.
- UV-B žiarenie - je najnebezpečnejšie, pôsobí na očnú rohovku, spáli pokožku, vyvoláva sčervenanie, neskorú kožnú pigmentáciu. Priamo poškodzuje DNA a podporuje vznik kožnej rakoviny. Ozónová vrstva pohltí 80 %.
- UV-A žiarenie (315 až 380 nm) dlhovlnné - preniká až na očnú sietnicu, dlhodobé pôsobenie môže viesť až k oslepnutiu (sivý zákal), neprehrieva kožu, ale preniká hlbšie, môže za jej predčasné starnutie, nadmerné vysúšanie, vyvoláva včasnú kožnú pigmentáciu. Zriedka spáli, ale vedie k zvýšenému riziku ochorenia rakovinou kože.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu