Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Baví vás tlačiť ľudí do vlaku? Staňte sa japonským oshiyom!

Počas dopravnej špičky to na tokijských nástupištiach vyzerá ozaj zaujímavo.
Počas dopravnej špičky to na tokijských nástupištiach vyzerá ozaj zaujímavo.

TOKIO - Stáli ste niekedy v rannej špičke pred hromadným dopravným prostriedkom a premýšľali ste nad tým, kam a na úkor koho sa potlačíte? V niekoľkomiliónovom Tokiu je táto realita omnoho krutejšia.

Neboli by to však Japonci, keby si aj s týmto problémom neporadili po svojom. Tentokrát však riešenie neposkytla moderná technika, ale špecializovaní zamestnanci, tzv. oshiyovia. Oshiya je japonský termín pre zamestnanca, ktorý stojí na nástupišti počas rannej a večernej špičky a tlačí ľudí do vlaku.

Keď sa oshiyovia prvýkrát objavili na stanici v Šindžuku, nazvali ich “personál pre usporiadanie pasažierov” a tvorili ich prevažne študenti s polovičným pracovným úväzkom. Vo viacerých prípadoch stoja na zastávkach a nástupištiach, radia pasažierom a zabezpečujú ich ochranu.


Oshiyovia v akcii:





Na tratiach, ako je i frekventovaná tokijská Keiō Inokashira, sa cestujúci často zhromažďujú do tých istých vozňov. To najmä v dopravnej špičke spôsobuje ich rýchle preplnenia. Vtedy zasahujú oshiyovia a snažia sa cestujúcich rozmiestniť. V našich zemepisných šírkach takéto problémy zatiaľ nepoznáme, no i u nás máme frekventované miesta, kde by sa ich výpomoc zišla. Ich pracovná náplň vyzerá asi takto:

1. Predtým než vlak príde na stanicu, skontrolujú bezpečnosť nástupištia.
2. Po príchode vlaku sledujú nástup a výstup pasažierov.
3. Usmerňujú pasažierov, v ktorej časti vlaku už nie je miesto a takisto, kde by ho ešte mohli nájsť.
4. Keď sa dvere na vozni uzavrú, kontrolujú, či z nich netrčí nejaký cestujúci alebo batožina.
5. Ak sa niekto z cestujúcich zachytí vo dverách, potlačia ho dovnútra, vo výnimočných prípadoch ho vedia vytiahnuť aj von.
6. Po uzavretí dverí dávajú vlajočkou alebo baterkou sprievodcovi signál na odchod.

Uzavrieť natrieskaný vlak, v ktorom počet pasažierov prevyšuje jeho kapacitu o 200 percent, je ozaj fuška. Japonci to už berú ako samozrejmosť. Existencia oshiyov je toho dôkazom. Môžeme len dúfať, aby sa nás to v takej veľkej miere dlhšie netýkalo, I keď možno by to pomohlo znížiť nezamestnanosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu