Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

20 miliónov pomôže Spišskému hradu aj Krásnej Hôrke

Spišský hrad Zobraziť galériu (2)
Spišský hrad

BRATISLAVA - Sumou rovných 20 miliónov korún podporila Nadácia SPP projekt obnovy a lepšieho sprístupnenia dvoch z najnavštevovanejších pamiatok slovenského kultúrneho dedičstva: hradu Krásna Hôrka a Spišského hradu, zapísaného zároveň i na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Obidve pamiatky, ktoré sú v správe Slovenského národného múzea (SNM), sa v poslednom desaťročí tešia veľkej obľube turistov, o čom svedčia i čísla návštevnosti. Prílev návštevníkov však znamená i nápor na prevádzku a nárast nákladov na uchovávanie pamiatok samotných. SNM si nevyhnutnosť riešenia situácie uvedomuje, avšak ako príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR nemá na ďalšiu obnovu a nevyhnutnú rekonštrukciu pamiatok dostatok finančných prostriedkov (každoročný rozpočet pokryje len náklady na ich prevádzku). Prívitalo preto s potešením rozhodnutie Nadácie SPP vyčleniť v rámci projektu Obnovme si svoj dom na rekonštrukciu a obnovu obidvoch hradov sumu 20 miliónov slovenských korún. Získané prostriedky budú, podľa slov zástupcu generálneho riaditeľa Branislava Rezníka, použité na vybudovanie novej vodovodnej a kanalizačnej prípojky na Spišskom hrade a na rekonštrukciu nádvoria a vstupnej časti hradu Krásna Hôrka.

 
20 miliónov pomôže Spišskému
Zobraziť galériu (2)
V prípade Spišského hradu pomôžu nadačné peniaze vyriešiť stáročný problém s nedostatkom vody objavujúci sa na stredovekých hradoch. Kým v stredoveku sa tento problém riešil zväčša studňami, dnes už Spišskému hradu a jeho 160 000 návštevníkom ročne studňa nestačí. Úžitková voda sa na hrad priváža do hradnej cisterny a odpadové hospodárstvo sa rieši odvodom do žumpy. Toto riešenie sa však ukázalo ako problematické, nakoľko zberná nádrž, situovaná v bezprostrednej blízkosti hradného múra, už dnes presakuje, narúša statiku múra a kapacitne nepostačuje pokryť potrebu pri tak vysokej návštevnosti objektu. Projekt vodovodnej a kanalizačnej prípojky predstavuje asi najnáročnejšiu realizáciu pri záchrane a obnove Spišského hradu. Aj keď bezprostredne nesúvisí s rekonštrukciou historických objektov, je nevyhnutný pre záchranu a prezentáciu tejto národnej kultúrnej pamiatky najmä z hľadiska plnenia jej nových funkcií, spojených s turistickým ruchom. Projekt vybudovania novej vodovodnej a kanalizačnej prípojky bude realizovaný v najoptimálnejšom variante z hľadiska zásahov do pamiatky i krajiny, pričom samotné práce by mali začať od marca a trvať do novembra budúceho roka.

Najväčšími problémami, ktorým musia múzejníci čeliť pri správe hradu Krásna Hôrka, sa stalo obrúsené dláždenie nádvoria a vstupnej časti a nedostatočne nadimenzované odvodnenie jednotlivých nádvorí hradu. Finančná pomoc Nadácie, predstavujúca 90% rozpočtových nákladov, umožní vo veľkej miere skvalitniť prezentáciu dominanty Gemera, pričom samotná realizácia úprav, ktorá začala už v septembri, potrvá približne rok.

Harmonogram postupu stavebných prác však v žiadnom prípade neovplyvní možnosť návštevy obidvoch pamiatok, ktoré zostávajú pre návštevníkov prístupné i naďalej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu