Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Muzikálom o Ali Babovi sa s bábkovým divadlom lúči Bednárik

Jozef Bednárik
Jozef Bednárik

BRATISLAVA - Muzikálom o Ali Babovi a 40 zbojníkoch sa režisér Jozef Bednárik rozlúči s Bratislavským bábkovým divadlom. Premiéru orientálneho príbehu, spracovaného pre deti od štyroch rokov, pripravuje na piatok 23. novembra.

Čerstvý šesťdesiatnik, ktorý sa pred odchodom do dôchodku lúči s javiskami, dokonca prisľúbil, že napriek svojmu zvyku príde na premiéru.

K rozprávkam sa Bednárik nevracia po rokoch. "Posledné roky v rozprávkach žijem stále, veď aj Angelika bola rozprávkou, i keď pre dámy," povedal Bednárik. Známy režisér muzikálov a opier pre Bratislavské bábkové divadlo pracuje pravidelne, naštudoval tu úspešné Guliverove cesty, Nápoj lásky podľa Mozartovej opery, či Luskáčika podľa Čajkovského baletu.

Tentoraz sa inšpiroval muzikálom zo začiatku 20. storočia o známom zbojníkovi, ktorý mal v Londýne viac ako 2000 repríz. Príbeh rozprávky z Tisíc a jednej noci Bednárik zasadil do vojenského tábora niekde pri irackom Bagdade, kde arabská starenka vojakom rozpráva príbeh dvoch bratov. Tí odrazu stoja proti sebe ako najväčší nepriatelia.

Bednárik tentoraz do Bábkového divadla zlákal aj známych divadelných a muzikálových hercov, Evu Matejkovú a Viktora Horjána. "Som vyštudovaný bábkoherec, aj keď som od školy s bábkami nehral," povedal ČTK Horján, ktorý si zahrá samého Ali Babu. Podľa neho je hranie s bábkou oveľa ťažšie ako jeho iné vystúpenia, a tak si s ňou vraj aj poriadne "vytrpel".

Okrem toho na muzikáli pre deti Ču Čin Čau alebo Ali Baba a štyridsať zbojníkov pracoval medzinárodný inscenačný tím. Pôvodnú hudbu prepracoval český skladateľ Jiří Strohner, bábky a kostýmy navrhol maďarský scénograf Szilárd Boráros, scénu slovenský výtvarník Pavol Andraško.

Na piatkovú premiéru by mal prísť aj sám Bednárik, ktorý obvykle na premiéry vlastných inscenácií nechodí. "Pokloniť sa musím, mám to v úväzku. Ak ma teda predtým netrafí šľak," prezradil temperamentný režisér. "Napríklad v Prahe na Dana Hůlku padlo zrkadlo, ešteže som tam nebol," vysvetlil príčiny svojej premiérovej nervozity.

Bednárik, niekdajší herec, sedí na režisérskej stoličke už takmer tri desaťročia, preto sa ju rozhodol vymeniť za kreslo diváka. Posledné roky preto obchádza "svoje" divadlá a necháva im novú inscenáciu na rozlúčku. Najnovšie sa chystá opäť prispieť aj k oživeniu operety.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu