Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vážny: Nové pravidlá vyvlastňovania zrýchlia stavbu diaľnic

Ľubomír Vážny
Ľubomír Vážny

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy obhajuje svoj návrh novely zákona, ktorým chce okrem iného zjednodušiť vyvlastňovanie pozemkov na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest.

Tvrdí, že chystaná zmena je jediným spôsobom, ako sa dá urýchliť budovanie diaľnic na Slovensku. Novinárom to dnes povedal minister dopravy Ľubomír Vážny. Materiál už kritizovali niektorí právnici a mimovládne organizácie.

"Vieme o tom, že práva občanov sú v určitej polohe možno dotknuté, ale ak chceme (stavať rýchlejšie) nadradenú dopravnú infraštruktúru pri zachovaní všetkých ústavných práv občanov, inak to nevieme urobiť," uviedol Vážny.

Ministerstvo navrhlo, aby výstavbe ciest nebránili spory štátu s majiteľom pozemku o výške náhrady. Úrady by totiž podľa predstáv ministerstva nemali rozhodovať o výške náhrady, ale len o vyvlastnení pozemku. To by znamenalo, že nespokojný vlastník parcely by musel štát zažalovať na súde.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS), ktorá má na starosti výstavbu diaľnic, sa podľa ministra bude snažiť v prvom rade dohodnúť s vlastníkmi o výkupe pozemkov za trhové ceny. "Ak k nej (dohode) nedôjde, nemôžeme si dovoliť režim dvoj-, trojročného naťahovania sa," tvrdil Vážny.

Návrh ministerstva už skôr kritizovali niektorí právnici a mimovládne organizácie. Tie tvrdia, že v prípade schválenia materiálu by nové pravidlá boli v rozpore s ústavou. Tá určuje, že vyvlastniť majetok ľudí či firiem je možné iba vo verejnom záujme a za primeranú náhradu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu