Pomýlené zvieratá

2006-11-29 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Prírodu zmiatlo v týchto dňoch nezvyčajne teplé počasie. Medzi opadaným lístím kvitnú prvosienky, púpavy a ráno vyspevujú drozdy ako na jar.



„Veľmi zaujímavé je, že v súčasnosti môžeme ešte stále pozorovať prelety netopierov vo večerných hodinách, pričom normálne, keby bolo chladnejšie počasie, by už zimovali,“ informovala zoologička Správy Národného parku Malá Fatra Ivana Labudíková.

 

Dlhá pekná jeseň spôsobila, že aj sťahovavé vtáky, napríklad bociany, odlietali od nás neskôr ako zvyčajne. „Ešte stále je dostatočne teplé počasie na to, aby vtáky, ktoré tu zostávajú na zimu, nachádzali dostatočné zdroje potravy, či už ide o hmyzožravé druhy alebo tie, ktoré sa živia semenami a bobuľami,“ konštatovala Labudíková.

 

Medvede sa bežne v tomto období sťahujú do vyšších neprístupnejších polôh do blízkosti svojich brlohov, teraz sa však ešte čulo pohybujú a využívajú posledné zdroje potravy - jablká a slivky v ovocných sadoch, prípadne šípky a trnky, ktoré zostali na kríkoch.

 

Krátkodobý príliv teplejšieho počasia počas novembra by napriek všetkým nezvyklým udalostiam nemal mať  výrazne negatívny vplyv na prírodu.

 

Zdroj/autor: wn SITA

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa