Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tehotná poistenka VšZP: Chcú mi diktovať, kde mám rodiť? A za 30-tisíc!

Lucia Gajdošíková (27) je tesne pred pôrodom. Stále nevie, či bude musieť zaplatiť namiesto poisťovne.
Lucia Gajdošíková (27) je tesne pred pôrodom. Stále nevie, či bude musieť zaplatiť namiesto poisťovne. (Zdroj: Nový Čas)

STARÉ MESTO - Veľa času na rozhodnutie jej už nezostáva! Lucia Gajdošíková (27) má termín pôrodu o dva týždne. Je pacientkou Sanatória Koch, gynekologicko-pôrodníckej nemocnice. Tá patrí medzi šesť zdravotníckych zariadení, s ktorými Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nechce podpísať zmluvu na tento rok. Lucia je rozhorčená - inde rodiť nechce.

Lucia zmeniť doktora ani nemocnicu tesne pred pôrodom nemieni. Keď však zostane pacientkou Sanatória Koch, hrozí jej, že si bude musieť za pôrod zaplatiť asi 30-tisíc Sk - čo je suma, ktorú pri pôrode poisťovňa uhrádza. Stalo by sa tak v prípade, ak poisťovňa s Kochom neuzavrie zmluvu. „To nie je zubár, ale gynekológ! A nevidím dôvod, prečo mám za pôrod platiť, keď si platím odvody. Moja poisťovňa mi zrazu chce diktovať, kde mám rodiť?! To je predsa nehoráznosť,“ rozhorčila sa tehotná Lucia.

Reagovala tým na vyjadrenie generálneho riaditeľa VšZP Antona Kováčika, že „budeme inštruovať našich poistencov, kde majú požadovať a kde im bude uhradené poskytnutie zdravotnej starostlivosti“. Zároveň nemôže ani poisťovňu zmeniť, čo sa dalo len do konca septembra.

„Odľahčujeme fakultné nemocnice o 10 percent pôrodov, 20 percent ostatných výkonov a hospitalizácií Bratislavského kraja. Nerozumiem, z akých kritérií poisťovňa vychádzala, keď s nami nechce podpísať zmluvu. Všetky jej uverejnené kritériá spĺňame,“ dodal riaditeľ súkromného sanatória Koch Mário Lužinský. Od včerajšieho dňa - vzhľadom na situáciu - ošetria svoje pacientky, poistenky VšZP, len v akútnych a neodkladných prípadoch.

Za aké služby bude Lucia platiť pri pôrode:
Pôrod Starostlivosť o novorodenca Výber lekára Epidurálna anestéza Nadštandardná sála Nadštandardná izba (4 dni) Hygienicképomôcky
Sanatórium Koch (s poistením) 0 Sk 0 Sk 6 000 Sk 3 500 Sk spolu 11 000 Sk na celú hospitalizáciu
Sanatórium Koch (bez poistenia) 13 000 Sk 17 000 Sk 6 000 Sk 3 500 Sk spolu 11 000 Sk na celú hospitalizáciu
Fakultná nemocnica Antolská (s poistením) 0 Sk 0 Sk 7 000 Sk 2 500 Sk 2 500 Sk 8 000 Sk neposkytuje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu