Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Paľo, okopíroval si cudzí hit?

Paľo Habera
Paľo Habera

BRATISLAVA - Je to naozaj len náhoda? Pieseň, ktorú pre jedenástich finalistov súťaže Slovensko hľadá SuperStar zložil Paľo Habera s názvom Kým vieš snívať, sa podľa mnohých hudobníkov nápadne podobá na "slaďák" My love anglickej skupiny Westlife.

Je to náhoda, alebo sa prísny porotca skutočne inšpiroval známym hitom z hitparád? "Ani náhodou!" bráni sa Habera.

Prvý finálový večer speváckej šou Slovensko hľadá SuperStar sa skončil veľkolepo. Jedenásť súťažiacich na záver večera odspievalo pesničku Kým vieš snívať, ktorú špeciálne pre túto príležitosť zložil Paľo Habera. Finalisti ju nahrali len deň pred jej piatkovou oficiálnou premiérou. Už počas nej sa v bratislavskom Národnom tenisovom centre začalo šepkať o tom, že chytľavý slaďák sa nápadne podobá na skladbu od chlapčenskej kapely Westlife, s ktorou pred pár rokmi dobyla svetové hitparády. Ide len o zhodu náhod, alebo je to nevydarený plagiát?

Habera sa obhajuje po svojom. "Pri tvorbe refrénu som použil model z pesničky Krátke lásky, na čo mám ako jej autor právo. Prvé štyri tóny z nej sú totožné s pesničkou Kým vieš snívať, akurát sú v rýchlejšom tempe," vysvetľuje spevák, ktorého na túto podobnosť počas nahrávania upozornil aj finalista Peter Konček. "Ja som si to dovtedy vôbec neuvedomil. A už vôbec mi nenapadlo, že pol roka po vydaní Krátkych lások v máji 2000 vydá skupina Westlife pesničku, v ktorej použijú tie isté tóny a v rovnakej postupnosti, akurát v pomalšom tempe. Ja Westlife nepočúvam, a preto je táto podobnosť čisto náhodná. Stupnica má len sedem tónov, a tak sa občas stane, že sa niektoré skladby na seba podobajú," myslí si hudobník. "Po tom, čo som dosiahol, nemám potrebu niekoho kopírovať," zdôrazňuje Habera.

Zaujímavosťou je, že skupinu Westlife zastupuje na Slovensku hudobné vydavateľstvo BMG, ktoré v megašou reprezentuje ako porotkyňa Lenka Slaná. Čo si ona myslí o tejto "náhode"? "Podľa mňa sa singel podobá na Krátke lásky. Pochybujem, že by Pali kopíroval Westlife. Je to typicky haberovská skladba," poznamenáva Slaná a akúkoľvek spojitosť medzi BMG, Haberom a SuperStar popiera.

Viacerých slovenských hudobníkov sme sa opýtali, či si myslia, že Habera naozaj ukradol anglickej chlapčenskej skupine ich hit. K háklivej téme sa vyjadrili iba bratia Táslerovci z I.M.T. Smile: "Od čias Bacha bolo v hudbe už všetko vymyslené, a tak je celkom normálne, že sa na seba niektoré pesničky podobajú. Pali to určite neokopíroval naschvál, a je otázne, či vôbec pesničku od Westlife pozná." Ostatní hudobníci dielo populárneho speváka odmietli komentovať, pretože nik z nich si Haberu nechcel rozhnevať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu